Igre Malih Zemalja 2019


31.05.2019 | 20.53 > 20:57

IMZE: Crna Gora slavi Ljiljanu, Slađanu i Filipa

Posle zaista uzbudljivog četvrtog dana takmičenja na Igrama malih zemalja, Crna Gora je osvojila 11 medalja i trenutno sa nalazi na koti od 30. Ulogu junaka prigrabili su Ljiljana Matović i Slađana Perunović.

sport klub

Podsećanja radi na prošlim Igrama u San Marinu, Crna Gora je osvojila 31 medalju i više je nego jasno da će uspeti da nadmaši sjajan rezultat, jer su poslednjeg dana na talonu medalje u kolektivnim sportovima (dve u odbojci i dve u košarci), kao i još nekoliko sjajnih prilika u induvidualnim sportovima.

Četvrti dan su obeležili atletičari i atletičarke, koji su u Baru ostvarili fenomenalne rezultate. U centru pažnje su bile Ljiljana Matović i Slađana Perunović, ali krenimo redom, s obzirom da su atletičari završili takmičenje.

U sredu, u Baru gde se održavaju atletska takmičenja Marija Vuković je osvojila zlato u disciplini skok u vis i nastavila kontinuitet osvajanja medelja na Igrama jer tron ne menja vlasnika od 2011. godine. Tomaš Đurović je osvojio srebro u bacanju kugle, a Ana Bošković u bacanju koplja.

Četvrtak je doneo još tri medalje atletičarima i Crnoj Gori. Kristina Rakočević je osvojila zlatnu medalju u bacanju kugle, a Danijel Furtula zlato u bacanju diska. Uz zlato, Furtula je bacio disk preko 64 metra i bio je jako blizu normi za SP i OI koje iznose 65, odnosno 66 metara. Bronzano odličje je osvojio Darko Pešić u skoku sa motkom, a na najniži stepenik pobedničkog postolja popela se i Ljiljana Matović u disciplini skok u dalj.

sport klub

U petak, Ljiljana Matović je osvojila zlatnu medalju u troskoku uz državni rekord. Nedugo zatim Slađana Perunović je stigla do devete medalja na Igrama malih zemalja. Slađana je osvojila bronzu na 10 kilometara i sada ima sedam zlatnih i dve bronzane medalje. Rekorderka je Igara.

Seriju sjajnih rezultata nastavili su Darko Pešić koji je osvojio bronzu u discipline 110 metara sa preponama, muška štafeta 4 puta 100 metara koja je osvojila srebrnu medalju. Svoje veče nije imala Kristina Rakočević, ali je i i pored toga osvojila srebro u bacanju diska.

Stonoteniseri su u ekipnoj konkurenciji, posle dva dana velikih borbi uspeli da stignu do bronzanih medalja. Muška ekipa u sastavu Filip Radović, Filip Radulović i Alan Jašarović je poražena od Monaka posle velike borbe sa 3:0, ali je zatim u meču odluke slavila protiv Islanda sa 3:0. U borbi za plasman u veliko finale, bolji od Crne Gore bili su momci sa Kipra koji su slavili sa 3:0.

Devojke u sastavu Ivona Petrić, Snežana Ćulafić i Neda Milačić Bogdanović je posle velike borbe poražena od Monaka sa 3:1, zatim je posle drame pobedila Maltu sa 3:2, a plasman u polufinale i bronzana medalja osvojena je pobedom nad Islandom – 3:0. Izabranice Dijane Zonjić su u borbi za plasman u finale posle velike borbe poražene od Luksemburga sa 3:1.

Okršaji u dubl konkurenciji doneli su još jednu bronzanu medalju Crnoj Gori u režiji Filipa Radovića i Filipa Radulovića, a jako blizu cilja je bio i dubl u sastavu Snežana Ćulafić, Ivona Petrić koje nisu imale dovoljno sreće i koncentracije da ostvare pobede u duelima sa San Marinom i Kiprom.

Fenomenalne rezultate stonotenisera, krunisao je Filip Radović koji je posle ligaškog dela u četvrtfinalu nadigrao Hrista Hristonova sa Kipra. Filip je slavio sa 3:0, obezbedio je bronzu, a u subotu će se boriti da odličje bude sjajnije. Rival u polufinalu je Gemanini iz Monaka. Mali žal je ostao zbog Snežane Ćulafić kojoj je samo malo sreće nedostajalo da stigne do polufinala i medalje.

Četiri madlje stižu i iz streljaštva. Jelena Pantović je osvojila srebrnu, a Nevena Šaranović bronzanu medalju u discipline vazdušni pištolj. Ova takmičenja su bila na programu u sredu, a u četvrtak zlatnu medalju je osvojio Miloš Božović, a bronzanu Nemanja Obradović u discipline vazdušna puška.

sport klub

U četvrtak su boćari su na sjajno sređenim terenima u Budvi, odigrali zaista mestralno u izuzetno jakoj konkurenciji. Miroslav Petković i Tomislav Ranković su osvojili prvo mesto u grupama, izbegli međusobni duel u polufinalu, a zatim stigli do finala. Okršaj u borbi za zlatno odličje posle spektakularnog meča pripao je jednom od najboljih boćara planete Miroslavu Miru Petkoviću koji je u finalu slavio sa 13:5.

Prvog dana takmičenja zlatne medalje u džudou osvojili su Jusuf Nurković, Danilo Pantić i Nikola Gardašević, dok su bronzana odličja prigrabili Anto Dubreta i Nebojša Gardašević. Trećeg dana takmičenja, džudo ekipa Crne Gore u sastavu Jusuf Nurković, Nikola Gardašević, Danilo Pantić stigla je do zlatne medalje, a sve mečeve na putu ka tronu je dobila sa 3:0.

Košarkašice su izvojevale i četvrtu pobedu na Igrama. Posle Kipra koji je pobeđen sa 80:39, Islanda sa 81:73, Malte sa 86:40, izabranice Jelene Škerovič su savladale i Luksemburg sa 68:50 pa se nalaze jako blizu trona.

Najefikasnije su bile Snežana Aleksić sa 19, Jelena Vučetić sa 13 i Milena Jakšić sa 10 poena.

Odbojkašice su prvog dana pobedile Lihtenštajn sa 3:0, drugog dana Kipar posle velike borbe sa 3:2, trećeg dana Maltu sa 3:0, a u četvrtak Lukesmburg sa 3:0 i nalaze se na pragu osvajanja zlatne medalje.

Odbojkaši su prvog dana dobili Island sa 3:1, drugog dana su bili bolji od Luksemburga sa 3:0, trećeg dana od Kipra sa 3:1, a u četvrtak su pobedili San Marino sa 3:0 pa se i oni kao i odbojkašice nalaze na pragu osvajanja zlata.

Dve medalje su u četvrtak obezbedili i teniseri. Vladica Babić je izborila plasman u finale pojedinačne konkurencije, a za zlato će se boriti i miks dubl u sastavu Vladica Babić, Rezort Cungu.

Košarkaška reprezentacija Crne Gore koja je u senci pete odlučujuće utakmice finalne serije između Budućnosti i Mornara pobedila Luksemburg sa 99:56, dan kasnije imala mnogo problema protiv Islanda ali na kraju ipak slavila sa 92:86, slavila je protiv Malte i nalazi se na pragu osvajanja zlatnog odličja.

Igre malih zemalja se zatvaraju u subotu, a ceremoniji svečanog zatvaranja će prisustvovati i predsnednik Međunarodnog olimpijskog komiteta, Tomas Bah.